Sillanpää 1970 – 1930

1970-lukua

Sillanpäässä on aina ollut koiria
Suomenpystykorvia oli useita, ja tässä kuvassa on Temu niminen koira

1960-lukua

Kansalaiskoulu Taipaleen koulussa Hallissa
Kuvausvuosi on mielestäni 1968. Tässä on paljon henkilöitä, joita en nyt tunnista. Pohdin luokkakavereiden nimiä, mutta monen nimi jää muistamatta. Minulle voi lähettää tiedot, jos joku muistaa luokan oppilaiden nimiä. Kiinnostaisi tuon opettajankin nimi.
Elämä ei näyttänyt parhaita puoliaan vuonna 1966
Isämme Akseli, joka oli sotaveteraani ja sotainvalidi lähtee viimeiselle matkalle. Tuolloin ei tulevaisuus näyttänyt kovin valoisalta.
Akselin viimeinen matka.
Viimeiset terveiset
sillanpään aitasta ja talosta kuva vuonna 1965
Sillanpää vuonna 1965. Isämme akseli viimeisteli talon ulkovuorausta
Moottoripyörät aitan seinustalla vuonna 1963
img044
Moottoripyörät vanhan aitan seinustalla. Olemme 1960-luvulla. Luulen, että tuo vanha aitta on ollut aikoinaan yksi torppan päärakennuksista. Tätä rakennusta ei ole enään olemassa. Aitta sijaitsi nykyisen metsäautotien kohdalla, eli noin sijansa verran nykyisestä aitasta tielle päin.
aitta
Sillanpään vanha aitta. On varmaankin ollut yksi torpan rakennuksista. Maisemat ovat muuttuneet totaallisesti. Tästä kuvasta voidaan nähdä Eerolan ohitse kulkevan maantie, mutta ei tänä päivänä kyseistä tietä näe Sillanpään pihasta.
Tällä ja edellisellä kuvalla on aikaeroa yli 50 vuotta. Maisemat muuttuvat ja me sen mukana. Sama korkea kuusi kasvaa edelleen samassa paikassa Eerolan kohdalla. Latva on vain pyöristynyt. Sähköpylväs ja aitta ovat eri kohdassa vanhaan kuvaan nähden.
Maisemat muuttuvat
Maisemat muuttuvat täydellisesti. Tämä kuva on otettu, niin että taustalla näkyy Vähä-Jussilan talo ja maantie Lahdenkylään eli Joensuun kylään. Otan kyseisen kuvan uudestaan vertailun vuoksi.
Tämä kuvan aikaero edelliseen on myös 50 vuotta. Jouduin ottamaan kuvan enemmän oikealle päin, koska muuten kuvaan olisi tullut korkeat kuuset.

1950-lukua

Viljo ja Katri Tuomen taloa rakennetaan Kirstinharjulla
Ahti Vähäjussila ja tuntematon mies sekä isämme Akseli rakennuspuuhissa.

Matti Sillanpää lapsineen ja samoin Akseli Sillanpää lapsineen

Kuvasupaikka Sillanpään takapiha. Tuolloin on ollut keittiössä ikkuna myös takapihalle päin.
AKSELI AIRAN KAUPALLA VEHKAOJALLA VUONNA 1955
img045
Akseli Sillanpää ja Ahti Vähä-Jussila. Arvelisin heidän olleen  Hallissa sotainvalidien järjestöä perustamassa vuonna 1944.
LAINA JA AKSELI SILLANPÄÄ VUONNA 1952
Kuvassa xxxxx ja Jouni sekä paljon elämän iloa, koska rauhan tuoma elämän suunnittelu oli mahdollista. Jorma odotti syntymäänsä vielä illan hämyssä. Tuon penkin muistan talon päädyssä , vaikka itse synnyin myöhemmin. Penkillä istui usein Aina Sillanpää. Laina Hiiri oli saapunut Kertteen kylään muun perheen luokse sodan päätyttyä. Laina saapui  lotan työstä Karjalan kannakselta. Tullessaan Kertteelle muu perhe asui talossa, joka sijaitsi Huikurin ja Tuomaalan välissä. Kertteen tapahtumissa hän tapasi isämme Akselin. Äitimme Laina kertoi, että kun hän saapui Jämsän tieltä Kuusistosta Kertteelle, niin hän mietti, että kuka näin synkän metsän keskellä voi asua, koska silloin suuret puut varjostamassa tietä koko matkan Kertteelle asti. Laina sanoi nauraen, että hän asuin koko loppun elämänsä täällä.
AKSELI SETÄNSÄ MATTI SILLANPÄÄN KANSSA
img040
Akseli ja Matti seisovat kuvattavana Sillanpään pihassa. Taustalla maisemassa on entinen metsäautotie, joka on nyt sitten uudistettu.
AKSELI SAVUSAUNAN RAPPUSILLA VUONNA 1950
img041
Savusauna, joka näkyy Sillanpään kuvassa 1950- luvulta.

1940-lukua

Akseli oli perustamassa Kuoreveden sotainvalidit järjestöä vuonna 1944
Sotainvalidien Kuorevedenosasto 50 vuotta. Eros Jäske
Puheenjohtajaksi valittiin silloin Ahti Vähä-Jussila ja sihteeriksi ja asiamieheksi Akseli Sillanpää.

Katkennut kalpa – suomalaisten sotainvalidien tarina kertoo veljeydestä ja auttamisesta. Yle Areena

PALSINAN SILLALTA PAIKALLISTA NUORISOA VUODELTA 1945
img039
Kuva Palsinan sillalta 1945. Kuva on otettu sodan päättymisen jälkeen. Kuka tunnistaa muut kuvassa olevat henkilöt. Akseli Sillanpää on toinen vasemmalta. Hän haavoittui vaikeasti 12.8.1941 Antreassa Karjalan kannaksella. Valistunut arvaukseni vasemmalta lukien on seuraavanlainen, Humppi, Sillanpää, Nisula, Takanen, Uotila ja Palsinajärvi.
TUOMAAALAN VIERAAT 7.1.1945
Tuomaalan vieraskirja 7.1.1945. Kuvan käyttölupa Tapani Lehtonen.
Tuomaalan vieraskirja 25.12.1944
Karjalaiset evakot, eli äitini suku on tullut evakkoon Kertteelle sekä myös Päiväläisten suku. Päiväläiset ovat istuttaneet Tuomaalan rantaan ensimmäiset hopeapajut, ja hyvin näyttävät siellä kasvavan edelleen. Kuvan käyttölupa Tapani Lehtonen.
Viimeisin tuonninmoisiin lähtenyt on Soini Päiväläinen R.I.P.
AKSELI  SOTILAANA
img042
Kuvassa on kuorevesiläisiä sotilaita. Akseli Sillanpää oli yksi monista Kuorevedeltä sotimassa Suomen puolesta. Hän haavoittui vaikeasti ja menetti samalla vasemman käden sormet. Akselin kertoman mukaan rajatolpista olisivat sotilaat tehneet jakkaroiden istuimia. Mahtaisiko Kuorevedeltä sellaisia jakkaroita vielä löytyä?
KUOREVESILÄISIÄ SOTILAITA
Ilmeisesti Kuorveden komppania miehiä
Edelleen Kuoreveden komppanian miehiä
AKSELI SOTILASSAIRAALASSA
img060
Akselin haavoittumista hoidettiin sotilassairaalassa. Kuvaushetken voisi päätellä haavoittumisesta 12.8.1941, joten kuvaus olisi ehkä tapahtunut vuoden 1941 loka- tai marraskuussa. Paikka ei ole tiedossa.

1930 lukua

Sillanpään navetta paloi vuonna 1937

Oma lehtileike KMV-lehdestä

Akseli ja Katri vietti nuoruutensa Keuruulla Eskolassa

Akseli ja siskonsa Katri kävivät rippikoulun Palsinan kansakoululla, jota silloin nimitettiin Taimelaksi. Akseli on päässyt ripille 24.5.1931

ÄITIMME LAINA HIIRI
laina-hiiri-siella-jossain
Äitimme toimi lottana Karjalan kannaksella. Tässä kuvassa taitaa kuitenkin olla huvit mielessä.
VPL PYHÄJÄRVEN KANSALLISPUKU
vpl-pyhajarven-kansallispuku
Lainan suku oli kotoisin Pyhäjärveltä Tämä kansallispuku on Kangasalan Äijälässä.